Foto delavnica - Fotografiranje obmorskih motivov

Morske skale ob plaži v Sveti Katarini

Fotografiranje obmorskih motivov

Sveta Katarina, Slovenija

V tem prispevku vam bom pokazal dva primera oz. načina fotografiranja. Oba sta sprožena s stojala pri istem kadru in isti občutljivosti (ISO). Le zaslonka ter čas posnetka se razlikujeta med seboj.

Prvi je čisto navaden način, ki pa je spet odvisen od trenutka sprožitve. V tem primeru sem poskušal ujeti trenutek, ko val udari ob skale in sproži pljusk v višino.  Pljusk je obenem zajet z ozadjem (južna obala s Piranom). Ker je bilo posneto ob spomladanskem večernem času, ko je sonce že nizko na obzorju, so mi sončni žarki posledično pripomogli k osvetlitvi vala in kapljic. Nebo je bilo deloma oblačno in je s tem še dodatno pripomoglo k večjemu kontrastu in večji paleti barv po celotnem kadru.

Sedem minut kasneje sem naredil drugi posnetek. Kot sem omenil, sem spremenil čas in zaslonko predvsem zaradi tehničnih prednastavitev in želje po čisto drugačnem izgledu končnega produkta oz. posnetka. Spremembe, ki so bile potrebne:

Dodal sem navojni filter pred objektiv za zmanjšanje prepustnosti svetlobe in gradualni sistemski filter za zmanjšanje prepustnosti svetlobe na zgornji polovici kadra, da ne bi prišlo do preosvetlitve v oblakih. Tako je bil posnetek dolg polnih 30 sekund. Morje je postalo zamegljeno, zlato zelene barve, nebo pa se je obarvalo rdeče modro. Prišlo je torej do spremembe ambienta. Zaradi manjše zaslonke v tem drugem primeru je ostrina skoraj po celotni dolžini kadra ostra. V obeh primerih je fokusirano na levo skalo, kjer udari vanjo val.

Seascape Photo

Prvi posnetek

Nastavitve: 1/500sek, f/6.3, ISO 200, 200mm

Seascape Photo

Drugi posnetek

Nastavitve: 30 sek, f/16, ISO 200, 200mm

You may also like

Leave a comment

*